• Home
  • Tips & Info
  • Bijtellingsregels

Bijtellingsregels

Vanaf 2017 zijn de autobelastingen op een aantal punten veranderd. Het is eenvoudiger geworden, o.a. door een verdergaande vermindering van het aantal bijtellingspercentages. Daarnaast moeten de veranderingen voor stabiele belastinginkomsten zorgen en bijdragen aan een beter milieu.

Bijtelling verandering met ingang van 1 januari 2019

1 januari 2019 is er een nieuwe bijtellingsregel voor volledig elektrische auto's in werking getreden. Er is een cataloguswaarde bovengrens van € 50.000 ingesteld. Deze verandering is opgenomen in onderstaande infographic, die de bijtellingsregels in hoofdlijnen weergeeft. Op Prinsjesdag 2019 zijn er echter een aantal veranderingen aangekondigd.

Verwachte* bijtelling veranderingen met ingang van 1 januari 2020

Als u een 'auto van de zaak' ook privé gebruikt, betaalt u hierover belasting, oftewel bijtelling. De verwachte* veranderingen voor wat betreft volledig elektrische leasewagens:

  • de bijtelling stijgt van 4% naar 8% over de catalogusprijs
  • vanaf een catalogusprijs van € 45.000 geldt het algemene bijtellingspercentage van 22%
  • in de jaren na 2020 gaat het bijtellingspercentage verder omhoog

Motorrijtuigenbelasting (mrb) voor elektrische auto's

Voor een elektrische auto hoeft u t/m 2024 geen motorrijtuigenbelasting te betalen. In 2025 betaalt u een kwart van de mrb. Vanaf 2026 betaalt u als bezitter van een elektrische auto de volledige mrb.

Motorrijtuigenbelasting (mrb) voor plug-in hybrides

De korting van 50% op de motorrijtuigenbelasting voor plug-in hybride's wordt verlengd t/m 2024. In 2025 daalt deze korting naar 25%. Vanaf 2026 betaalt u als bezitter van een plug-in hybride de volledige mrb.

Aanschafbelasting (bpm)

Kopers van een nieuwe elektrische wagen hoeven t/m 2024 geen aanschafbelasting (bpm) te betalen. Vanaf 2025 betaalt u eenmalig € 360 bpm per elektrische auto. Dit bedrag stijgt na 2025 elk jaar mee met de inflatie.

* in de Autobrief III, die medio oktober 2019 verwacht wordt, worden de definitieve plannen gepresenteerd

Actuele informatie

Kijk voor alle actuele informatie over de bijtellingsregels op de website van de Belastingdienst en zie ook dit artikel op de website van de Rijksoverheid: Belastingvoordelen voor elektrische auto's.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over automatische rittenregistratie?

Neem gerust contact op met ons!

 

Wij gebruiken cookies o.a. om u onze website zo goed mogelijk te laten ervaren en voor websitestatistieken.