Terug naar blog

Mobiliteit

Duurzaam rijden tips en hoe software daarbij kan helpen

Auto met windmolen op achtergrond boven blog met duurzaam rijden tips

Samen met uw medewerkers heeft u de sleutel tot ‘wagenpark MVO’-succes in handen. Want veilig rijden is de basis van duurzaam wagenparkbeheer. Het zorgt voor aanzienlijke besparingen en CO2 reductie én draagt bij aan een positief bedrijfsimago.

In dit artikel geven wij u een aantal praktische tips en wordt duidelijk hoe met behulp van Inseego Driver de gewenste gedragsveranderingen gerealiseerd kunnen worden. Wat dat uw organisatie oplevert? Een kostenbesparing van 8 tot 15% (!), terwijl tegelijkertijd het milieu minder belast wordt.

Duurzaam rijden: rijgedrag- en autogebruik tips

Beter anticiperen

Abrupt remmen en snel optrekken kost extra brandstof. Door de auto te laten uitrollen als u bijvoorbeeld een rood verkeerslicht nadert of op een snelweg afrit rijdt, hoeft u minder te remmen en gas te geven.

Tijdig schakelen en cruisecontrol

Voorkom dat de motor overtoeren of ondertoeren maakt door op het juiste moment te schakelen. Gebruik zodra het kan cruisecontrol, want een vaste, stabiele snelheid aanhouden, is energie efficiënter.

Snelheid matigen

Niet te hard rijden ligt natuurlijk voor de hand. Een maximum snelheid van 80 km/u op de snelweg zal niet snel ingevoerd worden. Het scheelt echter al veel als we niet harder dan het maximaal toegestane rijden.

Wij leveren al 25 jaar fleet management software in Nederland

Spitstijden zoveel mogelijk mijden

Tijdens de spits en in de file wordt er vaker geremd en opgetrokken. Dat is extra milieubelastend en kost meer brandstof. Eén dag per week thuiswerken of maandag thuis starten, heeft een positief effect op de verkeersdrukte, het milieu én de bedrijfskosten.

Onnodig gewicht verwijderen

Soms hebben we spullen in de auto liggen die we niet nodig hebben en vergeten zijn. Met elke 50 kilogram extra gewicht stijgt het brandstofverbruik met ongeveer 2%. Hoe kleiner de auto, hoe groter het effect.

Stationair draaien vermijden

Een verbrandingsmotor stationair laten draaien, kost ongeveer één liter brandstof per uur. Het loont echt om de motor uit te zetten wanneer het aannemelijk is dat u langer dan één minuut moet wachten.

Airco zo min mogelijk gebruiken

Pak het preventief aan door indien mogelijk op zonnige dagen uw auto in de schaduw te parkeren. Dat zorgt al voor een enorm temperatuurverschil als u weer instapt. Gebruik de airco alleen tijdens langere ritten en zet ‘m niet te laag.

Bandenspanning en onderhoud

Een te lage bandenspanning verhoogt de weerstand en daardoor het brandstofverbruik. Controleer die spanning dus regelmatig. Net als het oliepeil. En zorg dat servicebeurten uitgevoerd worden, zodat de motor optimaal blijft functioneren.

Duurzaam rijden: van theorie naar praktijk

Het bedrijfsbreed aanpassen van rijgedrag en autogebruik is niet makkelijk. Mensen zijn gewoontedieren en stilstaan bij hoe je rijdt en met de bedrijfswagen omgaat, is niet vanzelfsprekend. Inseego Driver biedt u de helpende hand:

  • het huidige rijgedrag wordt eenvoudig en overzichtelijk in kaart gebracht
  • u ziet in één oogopslag waar de besparingskansen zitten, wat doelgericht actie ondernemen een stuk makkelijker maakt
  • belangrijke prestatie indicatoren, zoals rijgedrag en brandstofverbruik, worden in duidelijke grafieken en tabellen weergegeven en zijn daardoor eenvoudig te monitoren
  • met een paar clicks kunt u inzoomen op de verschillende onderdelen, zoals een specifiek voertuig of de prestaties van bepaalde bestuurders
  • de resultaten van het aangepaste rijgedrag worden motiverend snel zichtbaar voor alle bestuurders dankzij een smartphone app
  • er zijn Inseego Driver toepassingen voor desktop, laptop en ieder type smartphone en tablet – zo is wat er allemaal bespaard wordt en op welke manier overal en altijd door alle betrokkenen op hun niveau in te zien

Wilt u meer weten en zien?

Neem dan nu contact met ons op voor meer informatie en/of een vrijblijvende presentatie.

Wij gaan graag met u in gesprek!

Wij bieden u 24/7 zicht op uw wagenpark en snelle, betrouwbare breedband oplossingen.

Inseego