Terug naar blog

Voertuigen & Hardware

Cataloguswaarde auto voor bijtelling: wij zetten alle informatie voor u op een rij

Rij nieuwe auto's boven blog over cataloguswaarde auto voor bijtelling

Rijdt u jaarlijks meer dan 500 kilometer privé met de auto van de zaak? Dan krijgt u te maken met bijtelling. De bijtelling is een percentage van de nieuwwaarde van de auto, oftewel de cataloguswaarde of -prijs.

Momenteel is voor de meeste auto’s van de zaak het bijtellingspercentage 22% van de catalogusprijs. De bijtelling voor volledig elektrische auto’s, waterstofauto’s en zonnecelauto’s is lager, omdat de overheid milieuvriendelijk rijden wil stimuleren.

Hoe is die catalogusprijs opgebouwd en hoe kom je erachter wat die prijs is? Waar is de bijtelling op gebaseerd en hoe bereken je ‘m? Wanneer hoeft je geen bijtelling te betalen? Het komt allemaal aan de orde in deze blog.

Wat is de catalogusprijs?

  • Voor een personenauto is de catalogusprijs de nieuwprijs van de auto inclusief de Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) en de btw.
  • Voor bestelauto’s die op naam gezet zijn op of na 1 juli 2005, geldt eveneens de nieuwprijs inclusief BPM en btw.
  • Voor bestelauto’s die voor 1 juli 2005 op naam gezet zijn geldt de nieuwprijs inclusief btw en exclusief BPM.

Hoe achterhaal je de cataloguswaarde?

U kunt zelf eenvoudig de cataloguswaarde achterhalen met behulp van het autoregister van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Hierin staan alle auto’s die vanaf 1 januari 2010 geregistreerd zijn, inclusief geïmporteerde auto’s.

Na het invullen van het kenteken in de RDW kentekencheck tool, klikt u op de ‘Gegevens opvragen’ button. Onder het tabblad ‘Fiscaal’ vindt u de catalogusprijs.

Voor auto’s van 15 jaar of ouder doet de catalogusprijs er niet toe. De bijtelling wordt dan berekend over de economische waarde op dit moment.

Wij leveren al 25 jaar fleet management software in Nederland

Waarop is de bijtelling gebaseerd?

De bijtelling is gebaseerd op hetzelfde uitgangspunt als die voor de Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM):

De cataloguswaarde inclusief de af-fabriek gemonteerde opties en exclusief accessoires die door de dealer aangebracht zijn.

Is de bijtelling afhankelijk van de leeftijd van de (bestel)auto?

Als u wilt weten wat de bijtelling is, dan moet u inderdaad eerst weten hoe oud de (bestel)auto is. Oftewel, wat de eerste toelatingsdatum is. Dat is de datum waarop de auto voor het eerst op de weg is toegelaten, waar ook ter wereld.

Op deze pagina van de Belastingdienst vindt u een overzicht van de bijtellingspercentages voor auto’s met een eerste toelatingsdatum in de jaren 2017 t/m 2022.

Voor reguliere auto’s is het bijtellingspercentage sinds 2017 22%. Voor volledig elektrische auto’s, waterstofauto’s en zonnecelauto’s is het sindsdien jaarlijks aangepast, inclusief de maximale catalogusprijs waarover het gereduceerde percentage berekend mag worden.

Hoe berekenen je de bijtelling?

Met deze bijtelling calculator berekent u de fiscale bijtelling van de auto van de zaak. U ziet precies wat de bruto en netto bijtelling per maand is.

De netto bijtelling, die ook afhankelijk is van de hoogte van uw inkomen, is wat u daadwerkelijk per maand kwijt bent.

De bijtelling geldt voor maximaal 60 maanden vanaf de datum dat de nieuwe auto op naam gezet is.

Wanneer hoeft je geen bijtelling te betalen?

U hoeft geen bijtelling te betalen als u per kalenderjaar 500 kilometer of minder privé rijdt. U moet dat echter wel bewijzen door middel van een correcte rittenregistratie + de onderliggende bescheiden.

Alle kilometers die u niet voor uw werk rijdt, zijn privékilometers. Woon-werkverkeer wordt als zakelijk aangemerkt door de Belastingdienst.

Verder lezen

Wij gaan graag met u in gesprek!

Wij bieden u 24/7 zicht op uw wagenpark en snelle, betrouwbare breedband oplossingen.

Inseego