Welke ritten vallen onder woon-werkverkeer?

Woon-werkverkeer wordt als zakelijk aangemerkt door de Belastingdienst en moet dan ook als zakelijke rit worden opgenomen in de rittenregistratie. Als een werknemer met de bedrijfsauto naar kantoor rijdt, dan geldt dit als woon-werkverkeer.

Medewerkers in de buitendienst rijden vaak ’s ochtends vanaf huis meteen naar de eerste klant. Geldt deze eerste rit naar de klant ook als woon-werkverkeer en moet deze rit dus als zakelijk aangemerkt worden?

Welke ritten vallen onder woon-werkverkeer?

Elke rit die tussen een woon- of verblijfplaats naar een vaste werkplaats wordt gemaakt, valt onder woon-werkverkeer.

Reizen van en naar andere plaatsen dan de vaste werkplaats of het bedrijfsadres, zoals naar een klant, gelden niet als woon-werkverkeer.

Als een werknemer een arbeidsovereenkomst heeft waarin geen vast werkadres staat, dan gelden alle reizen van de woon- of verblijfplaats naar een bedrijfsadres als woon-werkverkeer.

Waar u op moet letten bij het registreren van woon-werkverkeer

Voor een sluitende rittenregistratie van het woon-werkverkeer moeten onderliggende bescheiden, zoals agenda’s, planningen en werkbonnen, bewaard worden. Op deze manier kan worden aangetoond dat de werknemer ook daadwerkelijk onderweg was van huis naar kantoor of een klant.

Daarnaast is het belangrijk dat bij woon-werkverkeer altijd de kortste route wordt gereden. Anders kan er sprake zijn van omrijkilometers, die als privékilometers moeten worden geregistreerd in de rittenadministratie.

>> meest gestelde vragen Belastingdienst Rittenregistratie

Wij gebruiken cookies o.a. om u onze website zo goed mogelijk te laten ervaren en voor websitestatistieken.