Wanneer is er sprake van bijtelling?

"Wanneer bijtelling?" is een veelgestelde vraag van mensen met een auto van de zaak. Als een werknemer meer dan 500 privékilometers binnen één kalenderjaar heeft gereden met een bedrijfsauto, dan wordt er fiscale bijtelling berekend over deze auto.

Dit betekent dat de werknemer 22% bijtelling moet betalen, of 4% als het een volledig elektrische auto betreft. Zie voor een volledig overzicht deze bijtellingsregels pagina.

Percentage bijtelling

Het percentage bijtelling wordt berekend over de nieuwprijs. Wanneer een werknemer twee bedrijfsauto’s tot zijn beschikking heeft en maar met één meer dan 500 privékilometers rijdt, dan wordt er alleen bijtelling berekend over één van de bedrijfsauto’s.

Hoe u bijtelling kunt voorkomen

Bijtelling kan worden voorkomen door niet meer dan 500 privékilometers te rijden met een bedrijfsauto. Hierbij is het essentieel om te weten welke kilometers privé en welke zakelijk zijn.

Kilometers voor woon-werkverkeer zijn zakelijke kilometers en ook kilometers tijdens een wachtdienst zijn onder bepaalde voorwaarden zakelijk.

Met een sluitende rittenregistratie en de bijhorende, onderliggende bescheiden, kunt u bewijzen dat er niet meer dan 500 privékilometers gereden zijn.

>> meest gestelde vragen Belastingdienst Rittenregistratie

Wij gebruiken cookies o.a. om u onze website zo goed mogelijk te laten ervaren en voor websitestatistieken.