ctrack-online-button
 • Home
 • Tips & Info
 • Kostenbesparing - Rijgedrag

Kostenbesparing wagenpark - 4 rijgedrag tips

rijgedrag tipsBrandstof besparen dankzij aangepast rijgedrag

Rijgedrag is van grote invloed op het brandstofverbruik en de CO2 uitstoot van uw wagenpark. Met behulp van Ctrack spreekt u uw chauffeurs of bestuurders eenvoudig aan op:

 • te hard rijden
 • abrupt remmen
 • te lang stationair draaien
 • te hard door de bocht of over een drempel

De brandstofbesparing loopt al snel op tot 10% of (veel) meer. Bij aannemingsbedrijf Van Doorn scheelt dat op jaarbasis duizenden euro’s. 4 concrete tips voor iedereen vanuit de dagelijkse praktijk van dit bedrijf:

Tip 1: spreek chauffeurs aan op snelheid

Sinds Aannemingsbedrijf Van Doorn Ctrack gebruikt, is het brandstofverbruik met 10% gedaald. Medewerkers die harder rijden dan 83 km/uur worden namelijk op 2 manieren aangesproken op hun gedrag:

Elke week wordt een snelheidsrapportage in Ctrack gemaakt en een lijst met gereden snelheden verspreid. Medewerkers worden daarnaast ook persoonlijk aangesproken op overschrijdingen.

Tip 2: ga overmatig stationair draaien tegen

De focus op snelheid had op korte termijn al effect, dus pakte Van Doorn door op overmatig stationair draaien. Een gemiddelde vrachtwagen draait 2,5 uur per week stationair. Dat kost al snel 5 liter diesel per uur.

Ctrack geeft met één druk op de knop inzicht. Van Doorn deelt ook deze rapportage met haar medewerkers en spreekt hen er actief op aan.

Tip 3: monitor al het rijgedrag

Met Ctrack Cdrive heeft u niet alleen inzicht in snelheid en stationair draaien. Ook rijgedrag als acceleraties en het nemen van bochten en verkeersdrempels kunt u onder de loep nemen.

Met de rapportages in de hand kunt u uw chauffeurs of bestuurders aansporen om bijvoorbeeld zo gelijkmatig mogelijk te rijden, met een laag toerental in de hoogste versnelling.

Tip 4: blijf continu monitoren en rapporteren

Om de grootst mogelijke brandstofbesparing te realiseren, is het belangrijk dat u het rijgedrag blijft monitoren en rapporteren. Van Doorn:

"Wij maken elke week een rapportage en delen deze met de chauffeurs. Zo krijgen zij zelf ook inzicht in hun rijgedrag. Bovendien spreken we chauffeurs in het functioneringsgesprek aan op overschrijdingen. Na twee weken zagen we het rijgedrag al veranderen. Met een fikse brandstofbesparing als gevolg."

Oplossingen voor het aansturen van rijgedrag

Ctrack biedt verschillende oplossingen waarmee u het rijgedrag van uw chauffeurs kunt monitoren. Eén daarvan is Cdrive. Cdrive biedt chauffeurs en managers inzicht in het rijgedrag.

Het is een innovatieve oplossing die leidt tot beter rijgedrag, minder schades, brandstofreductie en daarmee minder (uitstoot van) CO2. Goed voor de mobiliteitskosten én uw bedrijfsimago.

Ctrack is specialist in fleetmanagement systemen en track en trace oplossingen

Van ritregistratie voor de fiscus tot specifiek maatwerk voor uw gehele wagenpark. Met behulp van Ctrack maakt u uw buitendienst efficiënter, onder andere door:

 • een betere planning
 • minder telefoonverkeer
 • minder overuren
 • minder omrijkilometers
 • meer efficiency
 • groter rijbewustzijn
 • fiscale verantwoording die bijtelling voorkomt

Ctrack'er Michel Middag kan u er alles over vertellen

Michel heeft veel ervaring met track en trace, kilometerregistratie, fleetmanagement en wagenparkbeheer. Sinds 2009 voorziet hij onze klanten van advies en tips, waardoor zij nog meer rendement uit de Ctrack software kunnen halen.

Neem contact op met Michel voor meer informatie en/of een vrijblijvende afspraak
Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF