• Home
 • Tips & Info
 • Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragen - Belastingdienst Rittenregistratie

Voor de Belastingdienst moet van iedere bedrijfsauto een sluitende rittenregistratie bijgehouden worden. Veel werkgevers en werknemers hebben hier vragen over. Ctrack zet de meest gestelde vragen over een sluitende rittenregistratie op een rij. Klik op onderstaande links voor de uitgebreide antwoorden.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust contact op met ons!

Belastingdienst rittenregistratie vragen

De meest gestelde vragen over een sluitende rittenregistratie:

 1. Is woon-werkverkeer privé of zakelijk?
  Voor een sluitende rittenregistratie is het belangrijk om te weten welke kilometers als zakelijk en welke kilometers als privé worden aangemerkt door de Belastingdienst.

 2. Wat is het verschil tussen horizontaal en verticaal toezicht?
  Bij horizontaal toezicht maken werkgever en Belastingdienst afspraken met elkaar. Bij verticaal toezicht voert de Belastingdienst boekenonderzoek uit bij de werknemer.

 3. Zijn de kilometers tijdens wachtdiensten zakelijk of privé?
  Als de werknemer verplicht wordt om een auto van de zaak te gebruiken tijdens de wachtdienst, dan is diegene genoodzaakt ook privéritten te maken met dit voertuig.

 4. Mogen werknemers onderling bedrijfsauto’s uitlenen?
  Werknemers van kantoor hebben niet altijd een bedrijfsauto tot hun beschikking, in tegenstelling tot hun buitendienst collega's en willen er soms één voor korte tijd lenen.

 5. Bestaat er een keurmerk voor ritregistratiesystemen?
  Er zijn veel rittenregistratie aanbieders op de Nederlandse markt. Zij voldoen echter niet allemaal aan de Belastingdienst vereisten. Ctrack wel en heeft het Keurmerk RRS.

 6. Hoe lang moet ik mijn rittenregistratie administratie bewaren?
  De Belastingdienst eist van werknemers met een auto van de zaak dat ze een sluitende rittenregistratie bijhouden. Er is een wettelijke rittenregistratie bewaartermijn.

 7. Wanneer is een rit privé of zakelijk?
  Om een sluitende rittenregistratie te kunnen bijhouden is het belangrijk om te weten of een rit als privé of zakelijk wordt aangemerkt door de Belastingdienst.

 8. Welke ritten vallen onder woon-werkverkeer?
  Elke rit die tussen een woon- of verblijfplaats naar een vaste werkplaats wordt gemaakt, valt onder woon-werkverkeer, zoals de rit van huis naar de eerste klant.

 9. Wanneer is er sprake van bijtelling?
  Zowel werknemer als werkgever willen bijtelling voorkomen. Een sluitende rittenregistratie is daar de oplossing voor en je moet onder de kilometergrens blijven.

Wij gebruiken cookies o.a. om u onze website zo goed mogelijk te laten ervaren en voor websitestatistieken.